Tex Mex Burritos Teksańskie Burito

Jesteście głodni? Przygotuj te sycące burrito z fasolą, mięsem, ziemniakami, chilli oraz gęstą salsą.
  • Stopień ostrości Średnie
  • Całkowity czas przygotowania 50 minut
  • Porcje 6
  • Składników 12

Składników

  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 cebula krojona
  • 350g obranych i dokładnie pokrojonych ziemniaków
  • 500g mielonej wołowiny
  • 2 świeże papryki jalapeño bez pestek i poszatkowane
  • 1 puszka (400g) mieszanka fasoli w łagodnym sosie chilli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 8 Old El Paso™ Super Soft Large Flour Tortillas
  • 175g utartego sera Cheddar
  • Podaj z
  • Oryginalny Łagodny Dip Chunky Salsa Old El Paso™
  • Kwaśna śmietana

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC (160ºC dla piekarników z termo obiegiem), piekarnik gazowy stopień
  • Posmaruj niewielką ilością oleju duże naczynie do pieczenia.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż ziemniaki na dużym ogniu przez 5 minut, dodaj cebulę i wymieszaj, następnie smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj fasolę, sól i pieprz i wymieszaj. Zagotuj a później zmniejsz ogień i gotuj przez następne 5 minut mieszając.
  • Rozdziel mieszankę pomiędzy tortille, posyp serem i zawiń a końce dokładnie zwiń. Ułóż luźną stroną do dołu naczynia i przykryj folią.
  • Piecz przez około 10-12 minut aż do momentu dokładnego przegrzania. Podawaj buritto z salsą i kwaśną śmietaną.

Rady ekspertów

Zwijaj buritto jak chimichange. W ten sposób nadzienie zostanie w środku.