Taco ze stekiem i z salsą z mango

Dla prawdziwej rozkoszy przygotuj te wyśmienite tako ze stekiem i z przepyszną salsą z mango!
  • Stopień ostrości Łagodne
  • Całkowity czas przygotowania 30 minut
  • Porcje 4
  • Składników 8

Składników

 Tacos

  • 1 paczka mieszanki przypraw do tacos  Old El Paso™
  • 3 x 225g steki z antrykotu (każdy gruby na przynajmniej 1,5 cm)
  • 1 paczka  Old El Paso™ Stand 'N' Stuff Soft Flour Tortillas

 Salsa z mango

  • 2 dojrzałe mango, obrane ze skórki, bez pestek oraz pokrojone w kostkę
  • Sok z 1 limonki
  • 1 zielona papryczka chili, pozbawiona pestek i dokładnie poszatkowana
  • 1/2 czerwonej cebuli dokładnie poszatkowana
  • 1 łyżka stołowa świeżej poszatkowanej kolendry

Przepis

  • Wymieszaj składniki salsy w małej miseczce, przykryj i odstaw.
  • Posyp steki mieszanką przypraw z każdej strony i dociśnij do mięsa.
  • Rozgrzej dużą żeliwną patelnie do grillowania na dużym palniku. Smaż steki na gorącej patelni przez 3-4 minut z każdej strony, aż do momentu wysmażenia tak jak lubisz. Przełóż gotowe steki na podgrzane talerze i zostaw na 5 minut. Podgrzej tortilla według instrukcji na opakowaniu.
  • Przełóż stek na deskę do krojenia i pokrój na cienkie plasterki. Podziel plasterki steku pomiędzy podgrzane tortille. Nałóż na wierch salsę i podawaj.

Rady ekspertów

Można również użyć suszonych plastrów mango do salsy zamiast świeżych.

Można też zastąpić antrykot cienkim stekiem smażonym szybko na wysokim ogniu przez 1-2 minuty. Zostawić na 5 minut a potem pokroić na paseczki

Podawać z sałatą.