![Taco ze stekiem i z salsą z mango](https://brandsitesplatform-res.cloudinary.com/image/fetch/w_1540,c_scale,q_auto:eco,f_auto,fl_lossy,dpr_1.0,e_sharpen:85/https://assets.brandplatform.generalmills.com%2F-%2Fmedia%2Fproject%2Fgmi%2Foldelpaso%2Foldelpaso-pl%2Foepp%2Frecipes%2Ftaco-ze-stekiem-i-z-salsa-z-mango-hero.jpg%3Fw%3D800%26rev%3Dbb985abc7f6f40139e87b02efe26d875 1540w)
Taco ze stekiem i z salsą z mango
Całkowity czas przygotowania
30 minut
Porcje
4
Stopień ostrości
Mild
Składników
8
Składników
Tacos
- 1 paczka mieszanki przypraw do tacos Old El Paso™
- 3 x 225g steki z antrykotu (każdy gruby na przynajmniej 1,5 cm)
- 1 paczka Old El Paso™ Stand 'N' Stuff Soft Flour Tortillas
Salsa z mango
- 2 dojrzałe mango, obrane ze skórki, bez pestek oraz pokrojone w kostkę
- Sok z 1 limonki
- 1 zielona papryczka chili, pozbawiona pestek i dokładnie poszatkowana
- 1/2 czerwonej cebuli dokładnie poszatkowana
- 1 łyżka stołowa świeżej poszatkowanej kolendry
Przepis
- Wymieszaj składniki salsy w małej miseczce, przykryj i odstaw.
- Posyp steki mieszanką przypraw z każdej strony i dociśnij do mięsa.
- Rozgrzej dużą żeliwną patelnie do grillowania na dużym palniku. Smaż steki na gorącej patelni przez 3-4 minut z każdej strony, aż do momentu wysmażenia tak jak lubisz. Przełóż gotowe steki na podgrzane talerze i zostaw na 5 minut. Podgrzej tortilla według instrukcji na opakowaniu.
- Przełóż stek na deskę do krojenia i pokrój na cienkie plasterki. Podziel plasterki steku pomiędzy podgrzane tortille. Nałóż na wierch salsę i podawaj.
Rady ekspertów
- Można również użyć suszonych plastrów mango do salsy zamiast świeżych.
- Można też zastąpić antrykot cienkim stekiem smażonym szybko na wysokim ogniu przez 1-2 minuty. Zostawić na 5 minut a potem pokroić na paseczki.
- Podawać z sałatą.