Taco ze stekiem i z salsą z mango

Taco ze stekiem i z salsą z mango

Dla prawdziwej rozkoszy przygotuj te wyśmienite tako ze stekiem i z przepyszną salsą z mango!
Całkowity czas przygotowania 30 minut
Porcje 4
Stopień ostrości Mild
Składników 8

Składników

Tacos

  • 1 paczka mieszanki przypraw do tacos Old El Paso™
  • 3 x 225g steki z antrykotu (każdy gruby na przynajmniej 1,5 cm)
  • 1 paczka Old El Paso™ Stand 'N' Stuff Soft Flour Tortillas

Salsa z mango

  • 2 dojrzałe mango, obrane ze skórki, bez pestek oraz pokrojone w kostkę
  • Sok z 1 limonki
  • 1 zielona papryczka chili, pozbawiona pestek i dokładnie poszatkowana
  • 1/2 czerwonej cebuli dokładnie poszatkowana
  • 1 łyżka stołowa świeżej poszatkowanej kolendry

Przepis

  1. Wymieszaj składniki salsy w małej miseczce, przykryj i odstaw.
  2. Posyp steki mieszanką przypraw z każdej strony i dociśnij do mięsa.
  3. Rozgrzej dużą żeliwną patelnie do grillowania na dużym palniku. Smaż steki na gorącej patelni przez 3-4 minut z każdej strony, aż do momentu wysmażenia tak jak lubisz. Przełóż gotowe steki na podgrzane talerze i zostaw na 5 minut. Podgrzej tortilla według instrukcji na opakowaniu.
  4. Przełóż stek na deskę do krojenia i pokrój na cienkie plasterki. Podziel plasterki steku pomiędzy podgrzane tortille. Nałóż na wierch salsę i podawaj.

Rady ekspertów

  • Można również użyć suszonych plastrów mango do salsy zamiast świeżych.
  • Można też zastąpić antrykot cienkim stekiem smażonym szybko na wysokim ogniu przez 1-2 minuty. Zostawić na 5 minut a potem pokroić na paseczki.
  • Podawać z sałatą.