Enchiladas z tuńczykiem i papryką

Nie kombinuj z tym prostym przepisem na enchiladas z tuńczykiem i papryką – ociekające serem i sosem enchilada, smaczna wariacja na temat meksykańskiej klasyki.
  • Stopień ostrości Łagodne
  • Całkowity czas przygotowania 20 minut
  • Porcje 4
  • Składników 8

Składników

  • Zestaw Obiadowy Oryginalne Enchilada Old El Paso™
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 125 g utartego sera mozzarella
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • Puszki tuńczyka w solance, odcedzone
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy, odcedzona
  • 1 łyżka stołowa oleju kukurydzianego
  • Garść siekanej cebuli

Najlepiej smakuje z:

Przepis

  • Nagrzej piekarnik do 180ºC (160ºC dla piekarników z termo obiegiem), piekarniki gazowe stopień 4 i lekko posmaruj tłuszczem duże żaroodporne naczynie.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni i przesmaż cebulkę i grzyby na średnim ogniu przez 3-4 minut, aż zmiękną.
  • Zmieszaj obie saszetki mieszanki przypraw enchilada z sosem pomidorowym i 150 ml gorącej wody.
  • Wlej połowe sosu do cebuli i grzybów, dodaj słodką kukurydzę oraz mięsistego tuńczyka, duś 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Wmieszaj połowę sera i zimną kwaśną śmietanę.
  • Podgrzej miękkie, kukurydziane tortille według instrukcji na opakowaniu.
  • Złap ciepłą tortillę, nałóż dużo tuńczyka i mozzarelli na środek, I zwiń. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Czynność powtarzaj aż nie skończy się tortilla. Polej resztą sosu i posyp pozostałym serem. Piecz 10 minut aż do uzyskania złotego koloru.
  • Podawaj enchiladas z tuńczykiem prosto z piekarnika. Wyłóż na stół i niech wszyscy się częstują.